onsdag den 26. februar 2014

Underjordisk og surrealistisk

Vi kom jo til sidst under jorden og ned i katakomberne. Katakomberne under Paris er oprindeligt gange, der er opstået, fordi man udgravede kalksten her til de mange byggerier i området. Da man på et tidspunkt oplevede, at de fyldte kirkegårde i byen begynde at forurene, besluttede man at flytte alle grave ned i katakomberne. Det var et arbejde, der blev afsluttet i 1870, og da havde man arbejdet på sagen i 85 år - men så havde man også flyttet resterne af omkring 6 millioner lig. I Katakomberne er skeletresterne sirligt stablet, som man kan se her:
Også katakomberne selv kom til at udgøre et problem, efterhånden som der blev udført større og tungere byggerier i byen. Ikke få gange skete det at, veje og huse blev opslugt af jorden, når gangene i undergrunden gav efter. Derfor indførte man inspektioner af gangene, og disse medførte et større program for, hvilke dele der skulle understøttes og forstærkes. Det arbejder pågår stadig, da de bærende kalksten fra tid til anden bliver porøse og går til grunde af sig selv. I øvrigt er nogle af de oprindelige gange fra katakomberne siden blevet udvidet og er blevet en del af Metroens gange og spor.

Efter en lille frokostsandwich i en park nær udgangen fra katakomberne tog vi tilbage tilbage til Montmartre for at få en kop kaffe og lede efter en fondue-restaurant, vi var på sidst, og som var ret god. Vi fandt den desværre ikke, men i vores søgen kom vi tilfældigvis til et Salvador Dali-museum, som vi havde fået anbefalet hjemmefra, så det besøgte vi også. Her var udstillet en del af Dalis skulpturer og litografier. Det var et udmærket museum, men vi savnede at se hans malerier. Herunder en skulptur, der har referencer til Newton og tyngdeloven:

Og så nåede vi frem til kaffen. Vi satte os ved en lille café ved Rue Muller, og for jer, som kender området, virker billedet nok bekendt:
Her sidder vi og venter på kaffen:

På vej tilbage til hotellet kom vi forbi dette syn, som er typisk for Paris: En gadefejer har åbnet for en ventil, så Seine-vand løber ud på gaden og skaber et lille vandløb. Ud i det vandløb fejes skidt og skrald, som løber med vandet og ned i kloakerne:

Ingen kommentarer: